About Me :)

My photo
I believe everything happens for a reason :)

Thursday 6 February 2014

Ayam Madu

Assalamualaikum

Hari tuh Masterchef All Stars final, Zamir menang kan ? hewhewhew. Jangan risau aku memang sokong Zamir since dye masuk masterchef time season1 lagi. haha. Sesejak dye menang nie, semangat aku nak belajar masak memang berkobar kobar mengalahkan perasaan nak membaja anggur belakang rumah pulak. kahkahkah

Aku kan sekarang tengah berusaha menjadi peladang anggur yang berjaya ._. disamping tuh menjadi chef yang terbilang walaupun hanya mengiktirafkan diri sendiri tapi takpe nak berjaya kena mula dari bawah. mungkin ? -_-

Hari tuh aku try dalam erti kata lain aku cuba masak for lunch dengan ditemani buku resepi yang tebal macam buku rujukan sejarah ditambah dengan desakkan pn ma yang suruh aku belajar memasak ._. Oh takpe ! lama kelamaan aku rase macam seronok pulak main masak masak nie macam time zaman kecik kecik dulu kala amik batu , tumbuk daun blablablabla nostalgia betei (:

Percaye lah, aku dah cuba sehabis baik untuk memasak ayam madu hari tuh. Walaupun tangan aku nie shivering tapi cubaan yang bagus mungkin bagi aku yang baru nak main masak masak nie? kehkehkeh

Dengan berteman kan buku resepi, segala galanya akan menjadi mudah dan senang ibarat kacang goreng. haha

                                                    



BahanA :
4susu makan sos tomato, 1cawan kacang pis, 1labu bawang besar (dimayang kasar), 3sudu makan madu, minyak masak, garam, serbuk kunyit

BahanB (dikisar) :
20tangkai cili kering (aku rase masuk bape tangkai pun tak kesah kod. kahkahkah), 1labu bawang besar, 3ulas bawang putih, 1inci halia (aku masukan sebuku halia pun, macam takde effect jew. muehahaha)

BahanC (menumis) :
1inci kulit kayu manis (aku baru tahu bende alah nie kalau masuk dalam kuali dye akan mengembang ibarat berlaku conduction mungkin ? -_-), 1kuntum bunga lawang, 1biji buah pelaga, 3kuntum bunga cengkih.

Kalau tak tahu macam mane rupe bunga lawang, pelaga,bunga cengkih tuh, jangan risau cik google akan bersedia berkhidmat untuk kite semua pada bile bile masa sahaja. kehkehkeh


First, kunyit kan ayam and goreng sampai masak. Kalau tak masak aku sendiri pun tak berani nak jawab apa kesan kepada pemakan nanti ._. Then masukan bahanC dan tumis sehingga wangi. Kalau tak wangi jugak tuh maybe kau masukan jintan manis kod bukannye buah pelaga. Hiks


Dah wangi secara neutral, masukan bahanB dan kacau sehingga pecah minyak. The final step is masukan ayam, sos tomato and kacang pis pastuh kacau sehingga rata. hihi


                                                    
Ayam Madu ._.

Senangkan ? kalau tak tengok buku resepi sekalipun lalu pejam mata jew kompem boleh masak punye ! haha. Tapi aku ? ohhh, aku kena belajar daripada bawah dengan cara study buku resepi nie, mungkin ? -,-" barulah nanti boleh berperang dengan segala jenis periuk belanga kat dapuq tuh nanti dengan jayanya. muehahahaa


p/s : ayam paprik

2 comments:

Unknown said...

Huaaaaa powerrrrrrr laaaaaaa

Nadia Fazlin said...

see the hand lahh -.-